Greenkeeper blev ramt i hovedet: – To centimeter længere nede og lyset ville have være helt slukket.

Golf.dk har talt med den uheldige greenkeeper fra Odense om den hændelse, som var ganske få centimeter fra at få fatale konsekvenser.  

– Jeg kan huske, at jeg kører rundt om teestedet og kigger ned på det venstre klippeled for at finde ud af, om jeg skulle hæve den eller lade være. Og så kan jeg ikke huske mere. Så blev der slukket, fortæller greenkeeperen, som foretrækker at være anonym.   

– Jeg har fået fortalt, at de tre spillere kommer over og hiver mig ned fra maskinen. De kan godt se, den er gal og ringer efter en ambulance. Den kommer efter fem minutter og redderne klipper mit tøj af og lægger EKG, da de ikke kan få kontakt til mig.

– Jeg slår først øjnene op igen på hospitalet. Redderne kommer ind og kigger til mig, og jeg får snøvlet tak for hjælpen. Jeg tror, det er overlægen, der siger til mig, at jeg skal være glad for, at nogen har holdt hånden over mig, for han havde ikke regnet med, at jeg ville vågne igen, da jeg kom ind. 

– To centimeter længere nede til venstre, så var jeg blevet ramt i den bløde del af tindingen. Og så ville jeg ikke have været i stand til at se lyset i dag, siger greenkeeperen, der gerne vil understrege, at episoden var et rendyrket uheld. 

– Jeg har selv spillet golf i 20 år, og det her var så uheldigt, som det næsten kunne være. Jeg ville selv have slået det bunkerslag – uden nogen tvivl overhovedet – og det ville alle. Det var et bunkerslag, som skulle slås 90 grader til venstre fra den retning, hvor jeg kørte. Jeg har brugt en del tid på at tænke over, hvordan det hele skal passe sammen med en bold, der flyver 67 meter og mig, der kører. Jeg kunne lige så godt have taget farten af, da jeg drejede rundt. Det er lidt uhyggeligt. 

Som et ekstra kuriosum fortæller greenkeeperen, at han og den uheldige spiller faktisk er gode kammerater – og at de to har talt meget sammen siden episoden: 

– Jeg kender ham rigtig godt, og han stod og holdt mig i hånden, da jeg vågnede på hospitalet. Han var selvfølgelig helt ude af den, og han har også været igennem et traume uden lige.  

Greenkeeperen skal som minimum holde sig i ro 1-2 uger endnu, inden han eventuelt kan få grønt lys fra lægerne til at genoptage en mere normal hverdag.  

– Jeg har fået det, de kalder en dobbelt hjernerystelse. Det svarer til at få bootet sin computer oppe under hjelmen. Det hele skal lige startes op igen. De nerver, som styrer hjernen, har fået en ordentlig rystetur, og jeg har haft problemer med korttidshukommelsen og med at finde ordene. Men det kommer igen det hele, det tager bare noget tid. Og jeg er på rette vej, siger han. 

Om turen går tilbage til Odense Eventyr igen, ved greenkeeperen dog endnu ikke. 

– Jeg har tænkt en masse tanker i de halvanden uge, jeg har gået hjemme. Jeg skal lige kunne se mig selv på en maskine igen, før jeg tager stilling til noget som helst. Risikoen for at blive ramt er minimal, men det sætter sig spor. Jeg har en familie med tre børn at tage hensyn til, og jeg har talt med min kone om måske at finde noget andet og mere sikkert eller måske vende tilbage til mit gamle job som musiker. Det levede jeg af, inden jeg blev greenkeeper. Jeg har mit eget band og spiller også i et af Danmarks ældste pigtrådsbands. Vi har nu aflyst alle koncerter nu her, men mit helbred går frem for alt, fortæller han.  

Nu vil greenkeeperen i nærmeste fremtid skrive en mail, som skal sendes ud til medlemmerne i Odense Eventyr. 

–  Jeg synes generelt medlemmerne i Eventyr er gode til at tage hensyn til os. Jeg har været greenkeeper i 14 år, og har aldrig før hørt om, at en greenkeeper har fået en bold i hovedet. Men jeg har tænkt mig at afslutte med at skrive, at lige så meget, som I spillere passer på hinanden, så husk også at passe på os, siger greenkeeperen, som også efterfølgende har talt med arbejdstilsynet om episoden. 

– Jeg sagde til dem, at en hjelm ikke ville have hjulpet mig i situationen, for den dækker ikke nok. Og samtidig bliver man nødt til at have noget udsyn, og det har man bare ikke med de arbejdshjelme. Jeg skal kunne se, hvad jeg kører ind til, og jeg tror også at en hjelm ville havde den effekt på spillerne, at de tror, at vi er sikre – og derfor vil have større tilbøjelighed til at slå, når vi kommer kørende, fortæller greenkeeperen, som også mener, at han og kollegerne har et ansvar for at få tingene til at glide på banen. 

– Vi kan også gøre noget for at tage hensyn. Der er mange greenkeepere, der bare klipper videre, selv om de måske har fem minutter tilbage. Så lang tid skal spillerne ikke stå og vente, så kør ind til siden og vent – eller kør over på en anden green eller fairway så længe det varer. Det behøver ikke være så svært, siger han. 

Bestyrelsen i Odense Eventyr har med baggrund i den uheldige episode gjort klubbens medlemmer opmærksom på, hvor vigtigt det er at tage hensyn.   

– Det skal understreges, at den her episode absolut ikke var spillerens skyld, men vi har nogle medlemmer, som ikke er gode nok til at respektere greenkeeperne, og det har vi også gjort opmærksom på i en nyhedsmail, hvor vi opfordrer til at passe på hinanden, siger klubbens formand Hans Henrik Søllested, som i nyhedsbrevet viderebringer et par gode råd og en opfordring: 

– Undlad at lave prøvesving, mens du venter på greenkeeperne, da de ikke fra afstand kan se, om det er et slag til en bold. Det bedste er at stå stille og først slå når greenkeeperen har givet signal eller er kørt helt væk.  

– Lad os alle hjælpe med at passe godt på hinanden på golfbanen.